Haber

AK Parti 22 yaşında

Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 14 Ağustos 2001’de Türkiye’nin 39. partisi olarak Türk siyasetine giren AK Parti, girdiği tüm seçimlerde 21 yılı geride bırakarak birinci parti olarak çıkmayı başardı.

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki “Erdem Hareketi” tarafından Türkiye’nin 39. partisi olarak kurulan AK Parti’de Erdoğan, “Bugünden itibaren Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi. Siyaset sahnesinde yerini aldı.

Kuruluş süreçlerinin ardından Erdoğan, 16 Ağustos’ta yapılan AK Parti Kurucular Kurulu toplantısında oybirliğiyle genel başkan seçildi.

Böylece AK Parti’nin seçim zaferleriyle dolu siyasi yolculuğu 4 başbakan ve 2 cumhurbaşkanı ile başladı.

AK Parti, kuruluşundan 15 ay sonra, “Yalnız, tek başına” sloganıyla, yasaklı lideri Erdoğan’dan mahrum bırakıldığı 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde yüzde 34,28 oyla birinci parti olarak çıktı. Çalış” diyerek Abdullah Gül’ün başkanlığında 58. Cumhuriyet’in ilk partisi oldu. Hükümet kuruldu.

Siyasetin yolu açıldı

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312’nci maddesinde yapılan değişiklikle siyasi yasağın kaldırılmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Mart 2003’te Siirt’te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili olarak TBMM’ye adım attı.

Gül başkanlığındaki 58’inci Hükümet’in istifasının ardından 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından hükümeti kurma görevi verilen Recep Tayyip Erdoğan, 15 Mart’ta Türkiye Cumhuriyeti’nin 59’uncu Hükümeti’ni kurdu ve başbakanlık koltuğuna oturdu. .

Yeni seçimler, yeni başarılar

AK Parti ilk sınavını Erdoğan’ın hükümeti kurmasının ardından 2004 yerel yönetim seçimlerinde verdi.

AK Parti yüzde 41,7 oyla birinci çıktı ve böylece 11’i büyükşehir olmak üzere 1950 belediye kazandı.

2007 genel seçimlerinde oyların yüzde 46,58’ine ulaşarak tek başına iktidarını koruyan AK Parti, 2009’da yapılan yerel seçimlerde yine en yüksek oyu aldı.

İktidar partisine kapatma davası

Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın hazırladığı, aralarında Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın da bulunduğu 71 kişinin 5 yıl siyasetten men edildiği ve partisinin kapatıldığı iddianame 14 Mart’ta Anayasa Mahkemesi’ne sunuldu. 2008.

Yargıtay’ın 31 Mart 2008’de iddianameyi kabul etmesiyle AK Parti için yeni bir süreç başladı.

Siyasi tarihe “Google iddianamesi” olarak geçen iddianamenin kabul edilmesinin ardından dava 30 Temmuz 2008’de karara bağlandı.

5 üye kapatmaya karşı çıkarken, 6 üye kapatma lehine oy kullandı. Anayasa’da öngörülen nitelikli çoğunluk sağlanamadığı için partinin kapatılması talebi reddedildi.

2010 halk oylaması

AK Parti’nin sınavlarından biri, 12 Eylül darbesinin 30. yıl dönümüne denk gelen ve 1982 Anayasası’nda değişiklik yapılmasını öngören yönetmeliğin 2010 yılındaki halk oylamasıydı. Bu halk oylamasında yüzde 57,88 oranında “evet” çıktı.

AK Parti 2011 genel seçimlerinde yüzde 49,53 oy alırken, 2014 yerel seçimlerinde yüzde 45,60 oy alarak 18’i büyükşehir olmak üzere 818 belediye başkanlığı kazandı.

12’nci Cumhurbaşkanı da AK Parti’li

Abdullah Gül’ün görev süresinin sona ermesinin ardından 10 Ağustos 2014’te yapılan seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 52 oyla Türkiye’nin doğrudan halk iradesiyle seçilen ilk ve 12. Cumhurbaşkanı oldu. Bu dönemde AK Parti’nin başına Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu geldi.

İlk sınavını Davutoğlu’nun başkanlığında 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde, ardından 1 Kasım 2015’te yapılan erken seçimlerde veren AK Parti, 1 Kasım’da tek başına iktidar oldu.

Davutoğlu’nun ardından 22 Mayıs 2016’da yapılan 2. Olağanüstü Kongre ile partinin kurucularından Binali Yıldırım AK Parti Genel Başkanlığı’na seçildi ve 65’inci Hükümeti kurarak Başbakan oldu.

Kuruluşundan 15 ay sonra ilk sınavını verdiği 3 Kasım 2002 seçimleriyle tek başına iktidara gelen AK Parti, özellikle 16 Nisan 2017’de yapılan halk oylamasıyla Türkiye için değerli bir adım attı.

Türkiye için yeni bir dönemin kapılarının açıldığı 16 Nisan 2017’de yapılan referandumun temelleri, aralarında Başbakan Binali Yıldırım’ın da bulunduğu 316 AK Parti milletvekilinin imzaladığı anayasa değişikliği teklifinin Meclis Başkanı’na sunulmasıyla atıldı. 10 Aralık 2016 TBMM.

Maddeler üzerinde yapılan oylamanın ardından, 10 Şubat 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Değişikliği Kanunu’nu onaylayarak, kamuoyunun görüşüne sunulmak üzere yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Halk oylamasında yüzde 51,41 “evet”, yüzde 48,59 “hayır” oyu çıktı. Böylece Anayasa’da yer alan “Cumhurbaşkanı seçilen partiden ihraç edilir” kararı kaldırılmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yolu açılmış oldu. Vatandaşlar oylarıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ayrıldığı AK Parti’ye 979 gün sonra geldi, üyelik beyannamesini imzaladı ve üye oldu.

Olağanüstü kongre kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Mayıs 2017’de yapılan 3.

24 Haziran seçimleri

2019 yılında yapılması planlanan seçimlerin ertelenmesi siyaset sahnesinde hareketli günlerin yaşanmasına neden oldu. Siyasi ittifak yapılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim önerisinin ardından Erdoğan ve partinin yetkili organları bu öneriyi değerlendirdi ve 24 Haziran 2018’de seçimin yapılacağı açıklandı.

Seçmenler, hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği seçimleri için ilk kez 24 Haziran’da aynı gün sandık başına gitti. Seçimlerde yüzde 52.38 oy alan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı seçildi. Milletvekilliği seçiminde AK Parti yüzde 42.28 oy alarak 13. seçimi birinci sırada tamamlamayı başardı.

9 Temmuz’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yemin ederek göreve başlayan Erdoğan, aynı gün yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanlığı Kabinesini açıkladı.

AK Parti 6. Olağan Büyük Kongresi’ni gerçekleştirdi

AK Parti’nin 18 Ağustos 2018’de gerçekleşen 6. Olağan Büyük Kongresi’nde geçerli oyların tamamını alan Erdoğan, 1380 oyla yeniden genel başkan seçildi. Kongrede yapılan değişiklikle 24 Haziran seçimlerinde yapılan “siyasi parti seçim ittifakı” parti tüzüğüne dahil edilerek, “MYK üyeliği ile Cumhurbaşkanı Yardımcılığı veya Bakanlık yapılamaz.” aynı kişide birleştirilmesi” tüzüğüne eklendi.

31 Mart yerel seçimleri

AK Parti ve MHP, Yerel Yönetimler Genel Seçimlerinde “Millet İttifakı”nı sürdürdü. Bu doğrultuda 30’u büyükşehir olmak üzere 51 ilde ittifak yapılırken, AK Parti 27 büyükşehir belediyesinde, MHP ise Adana, Mersin ve Manisa büyükşehir belediyelerinde aday gösterdi.

Bu seçimde AK Parti yüzde 44.33 oyla birinci parti olmayı başarırken, CHP Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerini kazandı.

AK Parti’nin itirazı üzerine 23 Haziran’da yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini CHP kazandı.

Olağan kongre sürecine Kovid-19 engeli

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın talimatıyla sonbaharda başlayan parti 7. “İnandığın Yolda Yürü” teması askıya alındı.

Salgın koşullarının hafiflemesinin ardından kongre süreci devam etti ve 24 Mart 2021’de kongre yapıldı. Geçerli 1428 oyunun tamamını alarak Erdoğan yeniden AK Parti Genel Başkanı seçildi.

14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Milletvekili Seçimi

10 Mart 2023’te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa’nın 116’ncı maddesinin verdiği yetkiyle 18 Haziran’da yapılması gereken cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararına imza attı.

14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28’inci Dönem Milletvekili Seçimleri’nin yapıldığı Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 49,52’sini aldı ancak yüzde 50 artı 1’i alamadığı için Cumhurbaşkanı seçilemedi. ilk cinsiyette oy verin. AK Parti ise yüzde 35,62 oyla 268 milletvekili çıkardı.

28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,18 oyla cumhurbaşkanı seçildi.

AK Parti’de yerel seçim hazırlıkları başladı

Bir seçim döneminin sona ermesinin ardından AK Parti’de bir sonraki seçimin hazırlıklarına hızla başlanırken, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimi için kolları sıvadı.

2019 yerel seçimlerinde muhalefetin kazandığı İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı illerde belediyeleri geri almak isteyen partide, il ve ilçe teşkilatlarındaki kadrolar yenilenmeye başlandı.

AK Parti’de yerel seçimler öncesi parti ana kademesinde yapılacak değişiklikler için 7 Ekim’de 4. Olağanüstü Kongresi toplanacak.

Yerel seçimlerin ardından olağan kongre süreci başlayacak.

AK Parti’nin kuruluş yıldönümü 24 Ağustos’ta kutlanacak

Edinilen bilgiye göre AK Parti’nin 22. kuruluş yılı 24 Ağustos’ta yapılacak programla kutlanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, program kapsamında yapılacak Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı vesilesiyle partililerle bir araya gelecek.

haber-turgutlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu